Kristýna M. Sataryová



Klienti nad zlato – aneb spolupráce s trenérem Vaškem Rázlem

Klienti nad zlato – aneb spolupráce s trenérem Vaškem Rázlem

Zveřejněno: 2. 9. 2019

Mám fakt štěstí, že se mi ozývají lidé s moc pěknými projekty. Někdy je to i něco, co mě osobně zlepší život. Tentokrát to byl Vašek Rázl z Fyziofitness Černošice, díky kterému mě nebolí záda a vím, jak cvičit efektivně a zároveň šetrně ke svému tělu. A to to začalo tím, že potřebuje ilustrace pro svou nově vznikající knihu…

Když mi Vašek vyprávěl, na jakých principech je jeho filozofie cvičení založená, tak mě to okamžitě zaujalo. Vychází totiž ze vzorců, které v sobě máme všichni uložené už od narození. Nedostatkem pohybu se pak začneme pomalu ale jistě bortit a tělo hledá kompenzace. S Vaškem se člověk vrací k přirozenému pohybu a na jeho kurzech, které jsem měla možnost navštívit, to na mě často působilo jako kouzlo. Když člověk ví, jak ty vrozené vzorce spustit, má najednou mnohem lepší stabilitu, sílu a hybnost v kloubech. A nechápe, kde se to v něm najednou vzalo.

Takový příklad ze života. Nedávno se mi podařilo hnout si nějak blbě se zády a bolela mě levá strana beder. Stačilo jen jednou udělat si cvik „podpor“ podle Vaška a dostavila se okamžitá úleva. Aby se místo plně zregenerovalo, tak jsem cvičila několikrát denně přímo tento cvik a bolest odezněla asi do pěti dnů. Takže jsem moc ráda, že mám tuhle dovednost v arzenálu. Do života se to krásně hodí.

Co mi přijde ale jako naprostá pecka, tak je cvičení pro těhotné ženy. Přiznejme si, že v dnešní době sedavé je většina z nás různě ochablá a oproti svým pra-prababičkám, které makaly na poli jsme tak trochu chcípáci. A tak je dneska po porodu až nepříjemně častý rozestup břišních svalů (diastáza) a natržené svaly pánevního dna. Míváme je totiž také docela ochablé a skoro všude se dozvíme, že chceme-li je posílit, je potřeba je zatínat. To ale vede k jejich zkrácení a zmenšení elasticity, která je u porodu obrovsky důležitá. Cvičení Fazolka v pražském Podolí tomuhle účinně předchází. Cvičí se tělo jako celek (tedy včetně pánevního dna a překvapivě i břicha – je možné to dělat citlivě) a nepřestane mě fascinovat, že se dá těmito cviky zároveň posilovat, protahovat se a uvolnit hybnost kloubů. Všechno fakt naráz!

Jestli tohle čte nějaká těhotná žena, tak doporučuju to zkusit u Fazolky patřící k Fyziofitness Černošice. Vašek sice říká, že jakýkoli pohyb je lepší než vůbec žádný, s čímž se nedá než souhlasit, ale cvičení podle jeho filozofie je vážně efektivní a zdravé.

No, tak tenhle blogový článek je koukám víc o cvičení než o spolupráci samotné nebo kreslení obrázků. Ale je to tím, že mě to tak nadchlo a ráda bych povědomí o tomhle super cvičení rozšířila dál. Byla jsem například na perfektním celodenním kurzu Síla-Stabilita-Mobilita a po porodu bych ráda zašla i na kineziologii běhu. Teď jsem moc vděčná za to, že mohu tyto znalosti a dovednosti nejen z Fazolky využít během mého probíhajícího těhotenství. Je to další věc, která mě háže do klidu a důvěry, že všechno půjde dobře.

Už aby vyšla kniha a mohly se tyhle informace víc šířit! 

Mám pocit, že jsem dítě štěstěny a potřebné věci mi chodí v ten správný čas 🙂 Díky Vašku!

P.S.: Kniha už je k mání zde.

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.