Kristýna M. Sataryová



Kreslení finančně gramotných obrázků

Kreslení finančně gramotných obrázků

Zveřejněno: 5.10.2017

Dovolím si krátký úvod o mé vlastní zkušenosti se vztahem k penězům, než vám povím, jak jsem se dostala ke kreslení na téma finanční gramotnost.

Přibližně před dvěma lety jsem se začala zajímat o finanční gramotnost. Jak už to tak u kreativců bývá, nikdy mě nějaké hlubší úvahy o financích nebraly, ale při podnikání na volné noze se to ukázalo jako vážný nedostatek. Navštívila jsem pár přednášek a začala si zaznamenávat své příjmy a výdaje. 

Aby mě to nepustilo, tak jsme s přítelem vymysleli, jak si to celé zpříjemnit. Na konci měsíce vyrazíme například do oblíbené restaurace a finanční bilanci spolu sdílíme nad talířem dobrého jídla v hezkém prostředí. A funguje to skvěle.

Díky tomu jsem se naučila spojovat peníze s příjemnými pocity a začalo mě to dokonce i bavit. Jak se blíží konec měsíce, tak se těším, kam zas vyrazíme. Momentálně je to pro nás extrémně užitečné z hlediska investic do maringotky a zahrady. To by člověk neřekl, kolik je toho potřeba! Je super to vidět černé na bílém. Hned vidím, jestli si něco můžu dovolit nebo ne. A pokud ano, koupím si to bez strachu a výčitek. Vím totiž přesně, jak na tom jsem.

No ale k tomu kreslení. Když mě oslovila nezisková organizace Yourchance, jestli jim nailustruju knihu o finanční gramotnosti a podnikavosti spolu s materiály pro základní a střední školy, s nadšením jsem do toho šla.

Podle mě by to měl být samostatný předmět ve školách, tak mám radost, že je tu iniciativa, která to do škol dostává i tak. Peníze podle mě nejsou ani dobré ani špatné a jen znásobují to, co už v člověku je. Je to jako elektřina díky které můžete uvařit večeři nebo vás při nesprávné  manipulaci může zranit nebo i zabít. Proto mi přijde skvělé, naučit se s touto energií rozumně nakládat.

No a musím říct, že tvorba byla fakt legrace. 🙂

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.