Kristýna M. Sataryová



Jak jsem promluvila ke světu bublinou

Jak jsem promluvila ke světu bublinou

Zveřejněno: 10. 12. 2017

Abych to vysvětlila – zúčastnila jsem se komiksové soutěže neziskové organizace ADRA, která se jmenuje Promluv k světu bublinou. Vzniklo to tak, že organizátorka Anežka Doležalová napsala do fb skupiny Komiksové workshopy v knihovně (díky nim jsem se pustila do práce na komiksu s ježkem) o soutěži. Připojila k tomu, že můj ježek by se do soutěže přesně hodil, protože námětem jsou Cíle OSN udržitelného rozvoje. Měla jsem radost, že se ježek bude moci zviditelnit a šířit myšlenky přírodních zahrad. Pak mě ale zchladilo, když jsem zjistila, že jsem o tři roky starší, než je horní věková hranice.

Anežka ale trvala na tom, že bych se měla zúčastnit i tak a vymyslet třeba i další komiks. Tak jsem se pustila do dvoustránkového komposťáka. Byla pak docela legrace dorazit na vyhlášení cen, kde jsem převzala cenu poroty (já tomu říkám cena v kategorii pro seniory nad 26 let :-D) a být mezi všemi těmi šikovnými dětmi a studenty. Prý mi museli za můj výkon vytvořit samostatnou kategorii, jak se jim komiksy líbily. 

Byla to supr celodenní akce, kdy jsem se dozvěděla i něco ze zákulisí OSN a mohla nasát informace od kreslíře Tomáše Kučerovského, který vedl odpolední komiksový workshop.

Na večerní vernisáži jsem se pak pořádně pokochala i ostatními vítěznými komiksy. U některých mi vyloženě padala čelist z toho, jak byly parádní. Někdy jsem nechápala, jak se děti a dospívající dokázali tak náročných témat zhostit s takovou elegancí. Jsem moc ráda, že jsem toho všeho mohla být součástí. 🙂