Kristýna M. Sataryová



Seriál o ježkovi: díl 2 – první skici

Seriál o ježkovi: díl 2 – první skici

Zveřejněno: 13. 8. 2017

Existují různé způsoby, jak tvořit komiks. Tady se můžete podívat, jak jsem na to šla já (inspirovaná přednáškou Dana Černého) a jak vznikal komiks Není zahrada jako zahrada.

Než jsem našla podobu ježka, pokreslila jsem spoustu papírů… a pak už to začalo krystalizovat. Dál už jsem ho kreslila ve všemožných pózách, abych se s postavičkou sžila.

A příběh? Jeho kostra vznikla ještě předtím skrz myšlenkovou mapu v drncajícím autobusu – doslova načmárána na kus papíru.

Vůbec jsem nevěděla, o čem bych tam mohla psát a kreslit, tak jsem začala postavou, jak radil Dan. Mohl by to být člověk, zvíře nebo rostlina… počkat! Zvíře, rostlina – a rozsvítilo se mi. Vytanuly mi na mysli přírodní zahrady se zvířátky a květinami. Maskotem je ježek, tak to by mohl být můj hlavní hrdina! A představivost se rozběhla na plné obrátky.

Hlavní myšlenku jsem pak hodila do storyboardu, kde jsem nejdřív přemýšlela o rozvržení panelů a jak do nich příběh rozvrstvit. Jak vidíte, kresba v této fázi pro mě opravdu není důležitá a mohu si užít rychlé čmárání. Osvědčilo se mi totiž práci si rozkouskovat na fáze a vždy se soustředit na jednu rovinu komiksu. Když nepředbíhám, výsledek je pak lepší. 

Přestože kreslím ve Photoshopu, prvotní vymýšlení a čárání mi jde nejlépe ve společnosti tužky a papíru.

V příštím díle Vám ukážu, jak mi v tvorbě pomohlo vyjet do zahraničí. A pokud si chcete přečíst celý komiks, naleznete ho jako PDF na konci prvního dílu.

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.